вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Медичний вісник

Краснуха
   Краснуха  - це інфекційне захворювання, що передається трансплацентарним і повітряно-крапельним способом. Збудником є вірус, що належить до роду рубівірусів  родини тога вірусів.
   Хвора людина є джерелом інфекції протягом 5 днів, після прояву висипань.
   Найчастіше захворювання зустрічається у великих містах, де спостерігається дуже висока скупченість дітей. Це пояснюється тим, що в навколишньому середовищі вірус стає нестійким, тому для зараження однократного контакту з хворим, як правило, недостатньо. Переважно хвороба атакує дітей, які відвідують дитячі садки, однак бувають випадки захворювання підлітків і навіть дорослих людей. Краснуха відрізняється сезонністю своїх проявів, тому епідемії часто спостерігаються взимку або навесні.
   Інкубаційний період захворювання становить 11-21 день, після чого починають виявлятися перші ознаки краснухи. Хвору дитини починає мучити головний біль та легкі катаральні симптоми. Потім з'являється висип, підвищується температура, виникає легка лихоманка, в результаті чого дитина стає млявою і вередливою. Перші висипання з'являються на обличчі, за вухами, під волоссям, після чого поширюються на руки, тіло і нижні кінцівки.
  
Типовим проявом хвороби вважається висип, яка стрімко утворюється і поширюється. Максимальна кількість таких висипань відзначається через добу після появи першого плями. Висип при краснусі відрізняється овальною або круглою формою, кожен її елементи не перевищує 3 мм і не підносяться над шкірою. Поширення висипань в основному локалізуються на сідницях, спині і розгинальній поверхні рук, трохи менше плям розташовується в області обличчя і шиї. У деяких випадках діагностувати краснуху дуже складно, так як її прояви часто нагадують скарлатину чи кір. Іноді хвороба не супроводжується висипанням, тому її помилково плутають з гострими респіраторними захворюваннями, які виражаються помірним ураженням дихальної системи. Двобічне збільшення потиличних лімфатичних вузлів – основний симптом краснухи.
   Спеціального лікування краснухи у дітей не існує. Для усунення симптомів краснухи призначаються симптоматичні лікарські засоби, а при розвитку ускладнень - антибактеріальні препарати. Якщо захворювання протікає без серйозних наслідків, хвора дитина госпіталізації не потребує, а при вираженому гарячковому стані йому показаний суворий постільний режим. При вираженому кон'юнктивіті призначається альбуцид, а хворобливе збільшення лімфовузлів потребує проведення УВЧ - терапії. Також дуже важливо стежити за достатнім надходженням в дитячий організм рідини, вітамінів і мінералів.  
 Хворих на краснуху  ізолюють на 5 днів від появи висипання.
 Специфічна профілактика – це планова  вакцинація згідно з  Календарем  профілактичних щеплень в  Україні.


дифтерія

Збудником є Соrуnеbаctеrium dіphthеrіае, що належить до роду, Соrуnеbаctеrium родини Соrуnеbаctеriaceae.
Джерела інфекції — хвора людина та бактеріоносії.
Збудник поширюється повітряно-крапельним шляхом разом із краплями слини та слизу під час розмови, чхання або кашлю. Можливий і контактно- побутовий шлях інфікування.
Інкубаційний період захворювання становить 2-10 днів.
Основними симптомами захворювання є: набряк і/або запалення мигдаликів; щільна брудно-сіра плівка на слизовій оболонці мигдаликів, носа, ротоглотки та гортані; сильний кашель, осиплість і втрата голосу, «бичача шия» — набряк м'яких тканин шиї.
Хворих ізолюють протягом одного-семи днів. Ізоляцію припиняють після двох негативних результатів бактеріологічного дослідження слизу з ротоглотки.
Дітям, які контактували із хворим, призначають семиденний курс антибактеріальної терапії.
Карантинні заходи в дошкільному закладі проводять
протягом семи днів від останнього дня перебування
хворого в колективі.

Специфічна профілактика — це обов'язкова планова вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні.

Вірусний гепатит А

   Збудником є вірус гепатиту А з роду ентеровірусів родини пікорнавірусів.
   Джерело інфекції— вірусоносій або хвора людина на початкових етапах розвитку захворювання (інкубаційний та дожовтяничний період).
    Інфікування відбувається за вживання людиною забруднених продуктів харчування та води, під час використання спільних із хворим предметів побуту.
    Інкубаційний період за типового перебігу становить 15-45 днів, зазвичай
21 день.                         
   У разі типового перебігу в дожовтяничному періоді спершу виникає нетривале підвищення температури тіла до 38,0 °С і вище, слабкість, погіршення апетиту, іноді — закладеність носа та покашлювання.
   Хвору дитину можуть турбувати нудота, блювання, відчуття гіркоти в роті, тупий помірний біль у правому підребер'ї, закрепи або діарея. Наостанок виникають основні симптоми захворювання — потемніння сечі, часткове знебарвлення випорожнень та жовтяниця.
   Хворих ізолюють удома або госпіталізують за клінічними показаннями. Усіх реконвалесцентів обстежують у стаціонарі через місяць після виписки.
   У разі виявлення випадків захворювання в дошкільному закладі заборонено переводити дітей в інші вікові групи протягом 35 днів з дня ізоляції останнього хворого.
   Специфічну профілактику здійснюють за станом здоров'я  або епідемічними показаннями шляхом уведення вакцини, що стимулює розвиток імунітету.


Немає коментарів:

Дописати коментар